Kvaliteta maslinovog ulja
Samo još jedan detalj, želim objasniti što je to – ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Prema propisima kojima se služimo, maslinova ulja se dijele u nekoliko grupa. Pri utvrđivanju u koju skupinu ulje pripada koristi se desetak parametara, a pri tome je najpoznatiji parametar kiselost, odnosno sadržaj slobodnih masnih kiselina.
Najviša kvalitetna skupina je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima i koje sadrži manje od 0,8 g slobodnih masnih kiselina na 100 g ulja.
Pri tome treba napomenuti da bi se neko maslinovo ulje proglasilo ekstra djevičanskim, nije dovoljno da sadržaj slobodnih masnih kiselina bude ispod propisane granice, nego mora zadovoljiti sve parametre propisane u Pravilniku o uljima od ploda i komine masline.
Nešto nižu skupinu po kvaliteti nazivamo djevičansko maslinovo ulje i ono je dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, a ono smije sadržavati do 2,0 g slobodnih masnih kiselina na 100 g ulja.
Imamo nadalje i nekoliko grupa maslinovih ulja dobivenih rafiniranjem maslinovog ulja i miješanjem različitih vrsta maslinovog ulja, te ulje dobiveno iz komine ploda masline
Za najnižu skupinu po kvaliteti koristimo talijanski izraz – lampante ulje ili ulje za svjetiljke uljanice, to podrazumijeva da to nije ulje koje se smije koristiti u ljudskoj prehrani.
Mi redovito šaljemo naše maslinovo ulje na analizu u ovlaštenu instituciju. Kod nas je to Prehrambeno – biotehnološki laboratorij Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Uvijek smo zadovoljili sve parametre kako bi naše ulje pripadalo skupini ekstra djevičanskih maslinovih ulja.
U kratkoj tablici prikazujemo kako se u našem maslinovom ulju kretao sadržaj slobodnih masnih kiselina i peroksidni broj (ukazuje na stupanj kvarenja ulja) posljednjih nekoliko godina:
Godina | Slobodne masne kiseline (max. 2,0) | Peroksidni broj (max. 20,0) | Opaska |
2024 | 0,12 | 3,3 | |
2023 | 0,14 | 3,8 | |
2022 | 0,11 | 3,1 | |
2021 | – | Zbog kasnih proljetnih mrazeva potpuno je izostala berba maslina. | |
2020 | 0,11 | 2,9 | |
2019 | 0,15 | 3,2 |
Svake godine naše maslinovo ulje dajemo na ocjenjivanje koje organizira Udruga maslinara Istarske županije Olea Tar, a isto tako na Susrete Oleum Olivarum u Krasici kod Buja.
Diploma sa zlatnom medaljom Tar | Zlatna medalja i pehar u Krasici |
Po rezultatima ocjenjivanja uvijek smo po kvaliteti našeg maslinovog ulja bili u gornjih 10%. Vjerujem da ćemo i dalje tako raditi.